Teknikens Värld kör Mazdas nya motor Skyactiv-X

Senaste nytt

Bilnyheter / Senaste nytt 220 Views

Mazda CX-30 Skyactiv-G

Motorn är unik då det är den första serietillverkade motorn som använder sig av SPCCI, Spark Controlled Compression Ignition, som på svenska blir tändningskontrollerad kompressionständning. Tanken är att ta den höga effekten och den effektiva avgasreningen från bensinmotorn och kombinera det med dieselns höga vridmoment och låga förbrukning.

Motorn är en komplicerad historia men kraftigt förenklat påstår Mazda ha uppnått detta genom två huvudsakliga skillnader mot en vanlig bensinmotor. Det första är ett extremt högt kompressionsförhållande på 16,3:1 som komprimerar bensin- och luftblandningen tills den nästan självantänder. Det ger en näst intill simultan antändning när tändstiftet väl ger ifrån sin gnista, och förbränningen blir betydligt mer effektiv.

Den andra skillnaden är att blandningen innehåller en större andel luft vilket möjliggör att större del av bensinen förbränns, samtidigt som temperaturen i förbränningskammaren hålls lägre.

LÄS MER: Mazdas Skyactiv-bensinmotorer ska bli lika rena som elbilar

På plats bakom ratten i en manuellt växlad Mazda 3 känns den nya motorn som en pigg bensinmotor. Vridmomentet är förvisso bara 11 enheter högre, 224 Nm, än i 122-hästaren vilket är lite jämfört med effektskillnaden upp till 180 hästkrafter i Skyactiv-X. Men vridet kommer vid mycket lägre varv och körbarheten är avsevärt mycket bättre.

Man ska inte köpa Skyactiv-X för att det är en rolig motor, vid högre varv dånar det inte speciellt välljudande och den upplevs inte särskilt snabb. Om den är så snål som Mazda säger får vi återkomma till när motorn kommer till Sverige i höst. Men det finns ett problem med den. Nästan varje gång jag går på gas hör jag ett oskönt ljud från motorn. Det är ett metalliskt skrapande som uppträder i olika ljudnivåer. Tydligast märks det med automatlådan då de framträder vid nästan varje växling. Det är förseriebilar på plats men Mazda påstår att motorerna är produktionsklara.

Comments