Provkörning av Seat Ibiza 1,0 Eco TSI 115 Excellence

Utvalda tester

Biltester / Utvalda tester 456 Views

Det här är nytt!

Bottenplattan
Seat Ibiza är först ut i Volkswagen-koncernen att använda den nya plattformen MQB A0.
Starkare trepip
Inledningsvis blir det främst trecylindriga motorer i Seat Ibiza och detta är den starkaste versionen av dem alla.
Fotgängarskydd
Seat Ibiza har nu Front Assist med fotgängarskydd som standardutrustning..

Nya Seat Ibiza har redan visat framfötterna när den testades i Teknikens Värld 12/2017. Där förlorade den testet enbart mot Suzuki Swift med en enda poäng. Det var bristfällig utrustningsnivå den föll på.

Denna 115 hästars version säljs endast i Excellence-utförande vilket betyder betydligt mer utrustning. Och den är bara 7 800 kronor dyrare än den segrande Suzuki Swift med 90 hästars motor. Kanske hade resultatet sett annorlunda ut, men det är bara en spekulation.

115 hästar räcker till gott och väl i nya Seat Ibiza. Spanjorerna uppger 0-100 km/h på 9,3 sekunder, det känns att gå fortare. Den motorsvagare 95 hästars Ibiza uppgavs klara 0-100 km/h på 10,9 sekunder men gjorde sprinten på 10,2. Då hade den förstås också åtta hästkrafter mer än uppgiven effekt, fick vi fram i vårt testlab.

Nya Ibiza är en skön blandning av sport och komfort. Vägegenskaperna är mycket bra och växellådan har distinkta lägen.

Nya Ibiza är en skön blandning av sport och komfort. Vägegenskaperna är mycket bra och växellådan har distinkta lägen.

Förra generationen Ibiza tillverkades från 2008 till in på detta år. Två gånger utsattes den för en uppdatering men såg ändå i stort sett likadan ut som den gjorde vid introduktionen. Nu har Ibiza kommit i sin femte generation och det syns på allvar att det är en ny bil. Den ser lägre, bredare och elakare ut än förra Ibiza som ser hög och smal ut. Å andra sidan blev den i ett huj väldigt lik Seat Leon och det verkar som om märket är inne på en, i mitt tycke farlig, Audiväg där allt ser likadant ut.

3 frågor

Seat Angel Suarez Gonzales

Angel Suárez González – chassi­expert Seat.

Vad är det som är så bra med nya plattformen MQB-A0?
– Den innehåller mycket mer höghållfasthetsstål än tidigare och är 33 procent vridstyvare än förra generationen.
Men inte kolfiber eller aluminium?
– Det är lite aluminium vid motorinfästningarna men annars är dessa material för dyra för Seat Ibiza.
Ni är först ut med MQB-A0. Är det så att Volkswagen låter er testa ut plattformen innan det är dags för Polo att få den?
– Nej, absolut inte! Däremot är det en stor ära för Seat att få privilegiet att vara först med den.

Bortsett från det är nya Ibiza en skön blandning av sport och komfort. Vägegenskaperna är mycket bra och växellådan har distinkta lägen. Nämnda pris gäller för övrigt en manuellt växlad Ibiza, DSG-låda kommer inte förrän senare och lär öka på prislappen med mellan 10 000 och 15 000 kronor.

Med denna utrustningsnivå kommer 16-tums lättmetallhjul, parkeringssensor bak, nyckellöst system, farthållare och trötthetsvarnare. Och psst, lanseringserbjudandet för Ibiza Excellence med 115 hästkrafter är 158 900 kronor.

Invändigt har det utförts ett smärre mirakel med ett bagageutrymme som är större än Ford Focus och har ett golv som du kan höja eller sänka beroende på om du är ute efter max utrymme eller en lättlastad bil. Det känns som om fabriken i Martorell utanför Barcelona har snäppt upp sig med nya Ibiza, och då pratar vi inte bara plattform utan även känsla i knappar, vred och bra materialval.

Är det verkligen säkert att det är nya Ibiza på bild och inte en photoshoppad Leon? Faktiskt.

Är det verkligen säkert att det är nya Ibiza på bild och inte en photoshoppad Leon? Faktiskt.

Ibiza upplevs som tyst, i alla fall på spanska vägar, och den trecylindriga motorn gör inget större väsen av sig över huvud taget förrän den pressas hårt. Och inte ens då är det besvärande.

Sorgebarnet Seat är nu till glädje för koncernen med kraftigt ökad försäljning och bevis för att det byggs bra bilar där i Spanien är väl informationen om att nya Audi A1 ska byggas där. Såväl tredörrars kaross som kombi läggs ned vad gäller Ibiza, i stället kommer suven Arona på samma plattform.

Seat Ibiza har inte bara fått en rejäl uppryckning på utsidan utan det gäller även i kupén.

Seat Ibiza har inte bara fått en rejäl uppryckning på utsidan utan det gäller även i kupén.

Att det inte blir någon tredörrars betyder också sannolikt att det inte blir någon Cupra-version, det är i alla fall vad Seat själva tror men inte vet bestämt. Att en bil har fem dörrar gör den inte till en sämre Cupra. Jag säger, tänk till en gång till, och bygg den!

Comments