Provkörning av Mercedes E 400 Cabriolet 4Matic

Utvalda tester

Biltester / Utvalda tester 318 Views

Det här är nytt!

Ny förälder
E-klass Cabriolet bygger på E-klass Coupé samt Sedan och skillnaden är stor mot förra cabrioletmodellen, där förra C-Klass fick stå för arkitekturen.
Suffletten
Den är tillverkad i många skikt där ett är speciellt framtaget för att dämpa ljud, det är lika tyst i Cabriolet med taket uppfällt som i Coupé.
Aircap
För reducering av blåst i baksätet finns Aircap där en vindavvisare fälls upp ur rutramen och en vindstopper kommer upp bakom baksätet.

Förra generationen E-klass cabriolet var baserad på samma bottenplatta som förra C-klass. Nya E Cabriolet är naturligt nog grundad på senaste E-klass och är därmed större, längre, pampigare, och har betydligt bättre bredd och benplats i baksätet – än förra modellen. Nya E-klass Cabriolet är tolv centimeter längre, 7,5 centimeter bredare och har drygt elva centimeter längre hjulbas.

Jag sätter mig i E 400 4Matic Cabriolet, för närvarande den starkaste modellen med V6-motor på tre liter som utvecklar 333 hästkrafter. Insuper interiören som snudd på tar andan ur betraktaren. Ställer in elstolen men struntar i massagefunktionerna, däremot på med ventilationsfläkten som gör sitt till i bakverket. Det är varmt. Enligt termometern 34 grader. Ett snabbt knapptryck fäller den helautomatiska suffletten på 20 sekunder. Ett till sänker alla fyra rutorna. Så, dags att glida iväg.

Den stora bilen är med på noterna och låter sig villigt gasas genom kurvorna.

Den stora bilen är med på noterna och låter sig villigt gasas genom kurvorna.

Den förutbestämda rutten leder mot Frankrike och staden Annecy men inleds med en motorvägssträcka. Aktiverar Aircap, en vindavvisande spoiler som fälls upp ur rutramen och som ska göra att fartvinden leds över huvudena på baksätespassagerarna. Ett dåligt ställe att sitta på i normala fall då det blåser kraftigt bak i de flesta, för att inte säga alla fyrsitsiga cabbar. Det blåser i E-Klass Cabriolet också, men inte lika mycket. Inte nog med det, det fälls samtidigt upp en vindstopper bakom de bakre passagerarna som hindrar luften som sugs in bakifrån. Troligtvis går det knappast att komma längre för att åka någorlunda skyddad med taket nere. Naturligtvis finns varmluftsutblås i nacken (Airscarf) för framsätespassagerarna.

Helt odramatisk rullar vi in längs sjön i Annecy. Folk badar, seglar och har sig i det varma, fina vädret. Många fina bilar rullar här och ingen tar notis om ”min” fina bil. Strunt i dem, jag kör vidare mot Italien. Vägarna blir allt krokigare när alptrakterna tar vid alltmer. Den stora bilen är med på noterna och låter sig villigt gasas genom kurvorna. Fin styrkänsla, det känns inte alls som det är två ton som brakar upp för berget. Det kommer regn och farten sänks till 50 km/h för att taket ska kunna fällas upp. Nu går det riktigt tyst, faktiskt lika tyst som i Coupé-modellen. Tygtaket är vad man kallar acoustic soft top med många lager med en speciell akustiksänkande förmåga. Så tyst har jag aldrig åkt i en cabriolet. Akustiksuffletten är standard. Solen skiner igen, så ner med taket.

Slimmade baklampor och dubbla utblås. Egentligen är den billigaste versionen tillräcklig för glidarutflykter i sommarvärmen.

Slimmade baklampor och dubbla utblås. Egentligen är den billigaste versionen tillräcklig för glidarutflykter i sommarvärmen.

Mercedes har dessutom utvecklat ett speciellt vindrutespolningssystem där spolarvätskan kommer ur bladen. Vad är det för märkvärdigt med det då, tänker du. Har ju funnits i åratal. Visst, men Mercedes spolar det mesta av vätskan nedåt, på undersidan av bladen så att så lite vätska som möjligt är kvar på vindrutan och därmed riskerar att krypa in i kupén när taket är nere. Vid uppfällt tak spolar det på båda sidor om bladen. Givetvis är bladen värmda, för vinterbruk. Vad annars?

2 frågor

Fredrik Wahrolen

Hur många ska ni sälja?
– Cabrioleter från Mercedes är den vanligaste cabben i Sverige och vår cabbförsäljning har ökat 69 procent senaste året. Vi kommer nog sälja så många vi får in.
Vad gör du på semestern?
– Jag ska försöka hinna med att åka lite cabriolet, men tyvärr inte nya E-klass då leveranserna kommer först i september/oktober. Men vi har ju fler modeller.

Jag närmar mig den 11,6 kilometer långa Mont Blanc-tunneln och kommer ut i Italien. Här ska det åkas linbana upp till Helbronner på 3 466 meter och alldeles intill ståtar 4 810 meter höga Mont Blanc. Mäktigt. Linbanan går i två etapper och känns stabil då den är nästan ny. Är annars skeptisk till dylika anordningar där man dinglar omkring i en burk hängande i en (rostig) vajer. Högst där uppe, gissa vad? Där står en E-Klass Cabriolet förstås. Uppflugen med helikopter, ja, jisses vad de hittar på.

Efter den tunna luften och ett glas bubbel är jag lite vimmelkantig men ner kommer man alltid. Vi övernattar näst intill i Courmayeur för att nästa dag köra tillbaka till Genève. Jag kör E 300 med rak tvålitersfyra på 245 hästar. Räcker till bra men är inte fyrhjulsdriven, och det behövs väl egentligen inte. Frågan är om inte den svagaste bensinfyran på 184 hästkrafter duger den också. Kostar från 509 900 kronor, samma som 220d, dieseln med 194 hästkrafter. Det finns även 350d V6 med 258 hästkrafter och 4-Matic fyrhjulsdrift.

Mercedes har lyckats skapa en vacker profil även med suffletten uppfälld.

Mercedes har lyckats skapa en vacker profil även med suffletten uppfälld.

Jag närmar mig slutdestinationen i centrala Genève. Solen skiner oförtröttligt och termometern visar 35 grader, och det ryker nästan om håret. I den stilla stadstrafiken är det taket på annars smälter man. Tror knappast det finns en bättre eller lika ombonad cabriolet som just denna. Kanske S-Klass Cabriolet? Förmodligen. Men den kostar minst 1 372 000 kronor.

Comments