En miljon Volkswagen Sharan tillverkade

Senaste nytt

Bilnyheter / Senaste nytt 49 Views

Volkswagen Sharan en miljon

1995 debuterade Volkswagen och tvillingbilarna Ford Galaxy och Seat Alhambra. Bilarna byggdes under gemensam flagg i fabriken AutoEuropa i Portugal. Nu har Sharan nummer en miljon rullat av bandet i Palmela, strax utanför Lissabon.

2010 kom Sharan generation två och en uppdatering gjordes 2015, vår provkörning av den bilen läser du här. ”Nya” Sharan har ännu en tvilling hos Seat, en bil som byggs i samma fabrik. Ford Galaxy lever i dag ett eget liv och 1999 tog Volkswagen över fabriken.

TV testduell 1999 06

Sharan finns i dag på 33 marknader där hemmamarknaden i Tyskland är den viktigaste även om bilen även säljs i Asien som ett lyxalternativ i klassen.

Volkswagen Sharan var dock inte först ut som MPV, även om historien är luddig och begreppet inte solklart. Renault Espace och Chrysler Voyager kom 1984 och kan ses som startskotten för den moderna MPV:n som hade sin storhetstid under 90- och 00-talen. Tidigare fanns dock modeller som ”Folkbussen” (Typ 2) och Fiat Multipla.

Ett bevis på det dalande intresset för biltypen är att suven Volkswagen Tiguan, presenterad 2007, tidigare i år kom upp i en volym på fem miljoner tillverkade bilar.

Comments