Bortglömd Måsvinge åter i Mercedes ägo

Senaste nytt

Bilnyheter / Senaste nytt 58 Views

Mercedes 300 SL 1954

Perfekt skick och välputsade. Så känner vi bilarna från Amelia Island Concours d’Elegance i Florida. Men i år ställdes även denna minst sagt kantstötta Mercedes 300 SL från 1954 ut – av Mercedes själva dessutom.

Bilen kan utan tvekan sorteras in som ”ladugårdsfynd” eller ”garagefynd” rättare sagt. Det rör sig om bil nummer 43 av 1 400 tillverkade coupéer med egenheter som bultade skärmbreddare och handknackad grill.

Mercedes 300 SL 1954

Bilen levererades ny till Miami och kördes ett par år innan den rullades in i en lagerlokal. En demontering har någon gång gjorts och den blå originallacken har slipats ner. Sedan blev den stående. Förutom avsaknad av originallack så är bilen helt original och står till och med på sin första uppsättning däck.

De har de senaste tio åren stått i ett garage i Ponte Vedra i väntan på en renovering men ägaren, samma som på 1950-talet, gav upp i slutet av förra året. En grundlig sådan skulle kosta över 4,5 miljoner och ta cirka två år.

Bilen värderades som den stod till cirka 900 000 dollar, närmare 8,54 miljoner kronor, av försäkringsbolaget Hagerty.

Mercedes 300 SL 1954

Mercedes-Benz Classic Center i Irvine, Kalifornien, köpte bilen för ett hemligt belopp och har alltså ställt ut den på Amelia Island Concours d’Elegance och det tillsammans med systerbilen, chassi nummer 44. En bil som dock är tokrenoverad och i toppskick. Men kanske inte lika fängslande som bilen här.

Vad Mercedes ska göra med nummer 43 är i dag oklart. Vi hoppas att de inte gör någonting mer än de redan gjort – att montera strålkastarna, kofångare, kromlister och andra detaljer.

Mercedes 300 SL 1954

Chassi nummer 43 har tidigare figurerat i Hagertys Youtube-serie Barn Find Hunter. Det klippet ser du nedan.

Vill du läsa mer om Mercedes 300 SL, Måsvingen även kallad, ska du spana in Klassiska Bilar nummer 3/2019 som ligger på hylla nu. Där kör vi bilen tillsammans med Lancia Aurelia och Jaguar XK140, två andra odödliga klassiker.

Comments